Vi har vært så heldige å få Guri fra Indiblomst til å skrive litt om strikk til nyfødt! På siden hennes kan man kjøpe strikkeoppskrifter og ull. Kanskje det kan gi litt inspirasjon til antrekk til nyfødtfotograferingen? Hun deler også også ut en gratis oppskrift på siklesmekke nederst i innlegget!

Strikk til nyfødt

Det finnes knapt noe hyggeligere enn å strikke til nyfødte babyer. I tillegg er det som oftest ganske overkommelige prosjekter og det koster en brøkdel sammenlignet med hvis du skulle kjøpt et tilsvarende kvalitetsplagg i butikken (jeg regner strikking som hygge og avkobling, og ikke som jobb, så din egen timepris for arbeidet er ikke medregnet i det regnestykket!!). Men hva trenger du egentlig av strikkede plagg til en nyfødt baby? Nedenfor gir jeg noen gode råd om hva en nyfødt baby kan trenge og noen tips til hvordan du kan bygge opp en praktisk og funksjonell garderobe.

En nyfødt baby klarer ikke å regulere varmen selv og det er derfor ekstra viktig å strikke i gode naturmaterialer. Mitt førstevalg er alltid ull, men ull i kombinasjon med andre naturmaterialer fungerer også fint. Hvis du velger ull kan du i tillegg klare deg med langt færre plagg og mye mindre klesvask enn hvis du velger andre materialer. Det er fordi ull er selvrensende og ofte er det nok å henge plagget ut til lufting. Det som måtte komme av flekker og søl blir som oftest sittende utenpå ullfibrene og kan lett tørkes av med en klut eller skylles av med litt vann.

Ull

Ull er naturlig temperaturregulerende og egner seg like godt på kalde vinterdager som på nordiske sommerdager. Mange tror at ull blir for varmt om sommeren, men ull er laget for å beskytte sauene både mot kulde og varme. I tillegg beskytter ullen mot UV stråler. Ull kombinert med silke er også et godt alternativ på sommeren. En annen god grunn til å velge ull eller andre naturmaterialer av god kvalitet, er at plaggene holder seg pene lengre og er lettere å vedlikeholde. Når man vet hvor mange timer arbeid som ligger bak et hjemmestrikket plagg, blir det ekstra hyggelig å ta godt vare på det slik at det kan arves videre av søsken, familie eller venner.

Det er noe magisk med hjemmestrikkede plagg, for de varer så utrolig lenge. Og det er jo kjekt når babyen vokser i rakettfart, spesielt det første året. Siden strikkeplagg er så elastiske tåler det fint å være litt for stort i begynnelsen og litt knapt på slutten uten at dette er ubehagelig for barnet. Hvis du har planer om å strikke mer enn ett plagg, anbefaler jeg å velge farger som passer godt sammen. På den måten kan du kombinere de forskjellige plaggene med hverandre og få mange nye antrekk, selv med få plagg.

Så hva er det første du bør strikke til babyen?

Strikket pledd til baby

Jeg vil si et pledd! Det er riktignok en kjempejobb, men det er noe babyen ikke vokser ut av og som dere vil ha glede av i mange år. I tillegg er det et supert strikkeprosjekt å begynne med når man går gravid og venter på den lille. Hvis du velger et enkelt rillestrikket pledd kan du strikke mens du ser film, hører lydbok osv. Et pledd bør absolutt strikkes i ren ull.

Strikket set til nyfødt

Når pleddet er i boks er lue et koselig og kjappstrikket plagg til avveksling. Siden babyer har størst varmetap gjennom hodet trenger den både en tynnere lue til bruk inne og på varmere dager ute, og en tykkere lue til bruk ute på vinterhalvåret. En lue bør ha god passform og sitte godt rundt ansiktet og gjerne gå litt ned i pannen.

Ingenting er så deilig som strikkebukser, og de varmer godt for de minste som oppholder seg så mye på gulvet. En bukse kan gjerne strikkes litt ekstra lang og heller brettes opp i begynnelsen. Da varer den noen måneder ekstra. Til de helt minste er det viktig å velge en helt myk elastikk i livet eller bytte ut linningen med en høy vrangbord.

Strikket jakke til nyfødt

Jakke er veldig praktisk til nyfødt. Så slipper du å tre noe over hodet. Jakke med knepping i siden er mest behagelig for babyen når den ligger på magen. Strikkejakke er kanskje det mest brukte plagget her hjemme hos oss. De ligger rundt i huset hele året og blir aldri pakket ned. En strikkejakke er perfekt som ytterplagg på litt kjøligere sommerdager og kvelder.

Strikket romper til nyfødt

Romper er et veldig praktisk plagg som holder babyen god og varm uten at det blir for mange lag på armer og ben. Over en pyntet body og strømpebukse, kan du trylle frem et pent antrekket til babyen. Jeg anbefaler å strikke en modell som har knepping i skrittet. Det gjør bleieskiftene mye enklere. En romper fungerer også godt om sommeren over en kortermet body og med bare ben.

Bloomer virker kanskje som et litt unødvendig plagg, men det kan virkelig forvandle strømpebukse-outfiten til noe man faktisk har lyst til å vise seg frem i utenfor hjemmet. Med strikkejakke over, er antrekket komplett! Så er den perfekt for å skjule bleiestumpen under små kjoler.

Nydelig strikket lue til nyfødtfotograferingen

Til fotograferingen

Hjemmestrikket er selvfølgelig prikken over i’en til nyfødtfotografering. Det er både deilig og komfortabelt for babyen å ha på seg og i tillegg gjør det bildet litt ekstra hyggelig og personlig! Husk at det er babyen som skal være i fokus, så det egner seg best med helt enkle plagg. En bleiebukse med matchende kyse er et godt valg og en overkommelig jobb! Velg gjerne nøytrale farger som harmonerer med hudtonen og unngå for mye mønstre. Jeg anbefaler å strikke den minste størrelsen, da neste størrelse ofte kan bli for stort.

Siklesmekke

En siklesmekke er kanskje det mest praktiske tilbehøret du kan strikke. Den kan du gjerne ha 3-4 stykker av som enkelt skylles opp om kvelden og er tørre og klare til bruk neste dag. Siklesmekker egner seg også veldig godt å strikke i ull da ull ikke blir kaldt når det blir vått. Det er mye enklere å bytte en siklesmekke enn å skifte en hel jakke eller genser. Nedenfor finner du oppskrift på Rillestrikket smekke. Den strikkes frem og tilbake i rillestrikk og du trenger kun 13 gram garn til en smekke, så det er et perfekt prosjekt for å få brukt opp litt restegarn også!

Rillestrikket smekke

Størrelser:                          One size

Teknikk:                               Rillestrikk

Strikkefasthet:                  25 masker glattstrikk = 10 cm

Garnforslag:                       Merinoull ca 150 m/ 50 g

Veil. pinnestørrelse:         3 mm // 40 cm rundpinne

Veil. garnmengde:            50 g

Gratis strikkeoppskrift på siklesmekke

INNLEDNING

Begynn alltid med å lese igjennom hele oppskriften før du går i gang. Angitt pinnestørrelse og garnmengde er kun veiledende og vil variere etter din strikkefasthet og valg av garn. Til denne oppskriften kan du i utgangspunktet bruke akkurat den garntykkelsen du vil og strikke på tilhørende pinnestørrelse.

Rillestrikket smekke strikkes i rillestrikk, frem og tilbake på en rundpinne, fra midten og utover, ved å øke masker på midten og i hver ende av arbeidet. Smekken strikkes til du har oppnådd ønsket størrelse. Videre hekles en luftmaske kant rundt halsen, og til slutt hekles hempe og sys i knapp.

OPPSKRIFT

A: Legg opp 7 masker på en 3 mm rundpinne. Snu. Strikk alle maskene rett. Snu. Du er nå på rettsiden av arbeidet. Sett en maskemarkør på hver side av den midterst masken. Videre strikkes smekken slik: *Pinne 1: Strikk rett til du kommer til første markør. Gjør et kast. Flytt markøren over til høyre pinne. Strikk 1 rett. Flytt neste markør over til høyre pinne. Gjør et kast. Strikk til du har 2 masker igjen på venstre pinne. I neste maske skal du øke med 1 maske ved å strikke 1 maske i fremre maskebue og 1 maske i bakre maskebue før du slipper masken av pinnen. I siste maske skal du også øke med 1 maske ved å strikke 1 maske i fremre maskebue og 1 maske i bakre maskebue før du slipper masken av pinnen. Snu. Pinne 2: Strikk rett (kastene strikkes vridd) til du har 2 masker igjen på venstre pinne. I neste maske skal du øke med 1 maske ved å strikke 1 maske i fremre maskebue og 1 maske i bakre maskebue før du slipper masken av pinnen. I siste maske skal du også øke med 1 maske ved å strikke 1 maske i fremre maskebue og 1 maske i bakre maskebue før du slipper masken av pinnen. Snu.* Gjenta pinne 1 og pinne 2 til ønsket størrelse. Til en nyfødt baby tilsvarer det ca 20-25 riller med strikkefasthet 25 masker pr 10 cm.

B: Du skal nå felle av på følgende måte: Strikk 1 rett, 1 vrang. Trekk den første masken over den siste slik at det blir 1 maske igjen på høyre pinne. *Strikk 1 rett. Trekk første maske på høyre pinne over siste maske. Strikk 1 vrang. Trekk første maske på høyre pinne over siste maske. Gjenta fra* ut pinnen. Når det gjenstår 1 maske på høyre pinne skal du bytte til en 3 mm heklenål. Langs halskanten, hekle 1 luftmaske i enden av hver rille. Hvor stramt du hekler har mye å si for målen på halsringen. Her må du prøve deg frem for ønsket resultat. Til slutt hekles en liten hempe og sys i knapp. Fest alle tråder godt på baksiden av arbeidet.

C: Slik vasker og tørker du smekken før bruk: Vask plagget i en balje med lunkent vann. Bruk såpe som er egnet for ull. Beveg plagget lett i baljen i et par minutter. Plagget skal ikke ligge stille i bløt. Klem ut såpevannet uten å vri plagget for mye. Skyll plagget i en balje med rent, lunkent vann i et par minutter. Klem ut vannet uten å vri plagget for mye. Legg plagget flatt til tørk, for eksempel på et håndkle.

Lykke til og god strikking!

  1. Takk for oppskrifter

  2. […] med på noen bilder. Ta gjerne en titt for inspirasjon på dette gjesteinnlegget av Indiblomst HER hvor du også kan få en gratis […]

  3. Eva Sitje says:

    Ønsker oppskrift på gratis oppskrift til smekke

Kommentarer

del

Facebook Copy-color Created with Sketch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *